‘Ik had me op alles voorbereid, maar niet op een normaal kind die er gewoon op uit wilt’

In gesprek met maatje Paul

Dit jaar was Paul Makken (57) voor het eerst maatje voor een kwetsbaar kind. Via Stichting Ub! kwam hij terecht bij Vitalis Maatjes.

Paul is gekoppeld aan Rashid, een jongen van 9. Rashid heeft veel behoefte aan beweging en vrijheid, maar dit is bij hem thuis niet vanzelfsprekend. Daarom neemt Paul hem om de week mee op avontuur.

‘Je kunt heel veel betekenen voor een kind die voor jou hele vanzelfsprekende zaken niet heeft. Je bent maar even in het leven van een kind, maar dat maakt toch diepe indruk. Als je in die zin een paar goede herinneringen kunt meegeven is dat al fijn.’

Van betekenis zijn voor een ander

‘Ik heb drie kinderen die alle drie aan het studeren zijn en eigenlijk heb ik daar geen echte zorgtaken meer, maar ik vind het wel leuk om iets met kinderen te doen. Ik miste het gevoel van betekenis zijn voor de ander, naast het betalen van ‘tikkies’ en het vullen van de koelkast.

Mijn kinderen hebben het altijd goed gehad, dus wilde ik iets betekenen voor kinderen die het minder getroffen hebben. Ik had het een paar keer genoemd bij mijn vrouw en op een dag zag zij een advertentie voorbijkomen van ub! en toen zei ze ‘Nou, nu moet je niet meer zeuren, hier heb je een telefoonnummer van een stichting die het kan regelen’.

kop

‘Rashid is een kind van een alleenstaande moeder van Iraanse komaf en hij heeft nog een oudere zus. Het is een heel lief jongetje dat er veel op uit wil. Dat kwam goed uit, want ik vind het ook leuk om eropuit te gaan. Het was een beetje uitvinden wat hij wilde. Het blijkt dat hij gewoon veel behoefte heeft aan beweging, in de speeltuinen en in de bossen.

Het is een verlegen jongen. Het is natuurlijk heel wat, een wildvreemde die de eerste paar keer meegaat. Dat maakt veel indruk. Maar op het gegeven moment merk je dat hij meer gaat praten, dat hij grapjes gaat maken, dat hij je af en toe voor de gek houdt. Dan wordt het een gewone jongen.

kop

Toen ik hem in het begin leerde kennen had hij een heel klein kinderfietsje die hij nauwelijks gebruikte. Hij wist ook niet hoe hij zich veilig moest gedragen in het verkeer.

Rashid is gewend om steeds met de auto vervoerd te worden door zijn moeder. Dus ik heb tegen hem gezegd: ‘Elke keer als ik kom, ga je op de fiets’. Daarmee heb ik hem ook geleerd dat hij er ook zelf op uit kan.

Die vrijheid die voor de meeste kinderen normaal is, was voor hem niet normaal. Ik hoop dat ik daarmee een beetje heb geholpen.’

Verwachting versus werkelijkheid

‘Is het wat ik verwacht had? Ja en nee. Ja, omdat ik gewoon leuke dingen doe met hem. We zijn ook weleens naar het Geertje geweest, die geitenboerderij. En we zijn een keer naar het zwembad geweest. Dat zijn allemaal dingen die ik met mijn eigen kinderen ook lang geleden heb gedaan, dus dat ken ik, dat had ik verwacht.

Maar hij is ook wel vrij makkelijk. Hij is verlegen, stil. Ik heb ook groepsgesprekken gehad met vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen en die verhalen waren soms wel vrij heftig. Bijvoorbeeld verhalen over een kind waarvan de moeder of vader heel de dag gedrogeerd op de bank ligt.

Ik had me ingesteld op een kind dat echt verwaarloosd zou zijn of op een of andere manier getraumatiseerd. Ik had me op alles voorbereid, maar niet op een normaal kind die er gewoon op uit wil.’

Tekort aan mannelijke maatjes

‘Er zijn veel meer vrouwen die maatje zijn dan mannen, terwijl die mannen zeker belangrijk zijn. Mijn indruk is dat jongens vaak eerder aan hun lot worden overgelaten dan meiden. Jongens zijn ook vaak robuuster, beweeglijker, willen vaker fysieke dingen doen. Vrouwen willen vaker knutselen bijvoorbeeld.

Ik denk dat de klik tussen een man en jongen beter is, omdat ze allebei liever eropuit gaan. Dat is ook weer een aanname van mij, maar vaak gaat het ook over gezinnen die uit elkaar liggen of waarvan de vader weg is. Zo’n vaderfiguur heb je als jongen toch wel nodig.’

Ook een kwetsbaar kind helpen?

Er zijn veel kwetsbare kinderen die wel een steuntje kunnen gebruiken. Jij kunt daarbij helpen!

Laat je inspireren. Schrijf je in voor onze ub!dates en ontdek hoe jij kunt helpen.

Maak jij concreet hét verschil voor een eenzame jongere? Laat via de button hieronder je gegevens achter.