Anne is verdrietig om ze haar vader niet meer ziet na de scheiding.

IJsbrekers gezocht in Den Haag: Help een kind beide ouders weer te zien

IJsbrekers gezocht voor kinderen in Den Haag

Er zijn veel kinderen die na een scheiding het contact verliezen met één van de ouders. Dat is niet alleen verdrietig, maar ook zorgelijk. Want voor de ontwikkeling en het welzijn van een kind is het opbouwen van een band met beide ouders cruciaal.

Om het contact tussen ouder en kind weer te herstellen worden er daarom vaak bezoekafspraken gemaakt. Die zijn in het begin best even spannend. Voor de ouders, maar natuurlijk vooral ook voor een kind.

Daarom zoeken wij ijsbrekers. Vrijwilligers die een kwetsbaar kind willen steunen tijdens deze eerste contactmomenten en zorgen voor een positieve sfeer. Zodat ouder en kind samen een fijn moment kunnen hebben en hun band weer kunnen opbouwen.

Maak jij als ijsbreker het verschil voor een kwetsbaar kind?

Als je ouders uit elkaar gaan is dat natuurlijk nooit leuk. Maar wanneer een kind na de scheiding het contact verliest met één van de ouders, kan dat grote gevolgen hebben.

Bij kinderen die dit meemaken verminderen de schoolprestaties en ze worstelen vaak met het aangaan van relaties met anderen. Maar ook de kans op depressies en angstklachten neemt voor hen flink toe.

Elk jaar krijgen duizenden kinderen in Nederland te maken met de scheiding van hun ouders. Voor die kinderen is het dus super belangrijk dat ze het contact houden met beide ouders.

Maar wat als de spanningen tussen zo hoog zijn, dat die ouders daar samen niet uitkomen?

Gelukkig schakelen veel hen dan een professional in om samen tot een omgangsregeling te komen. Er worden dan zo snel mogelijk bezoekmomenten gepland, waarbij een kind en de uithuiswonende ouder hun band weer kunnen op bouwen.

Die momenten zijn natuurlijk echt wel heel spannend, voor ouders, maar vooral ook voor het kind.

Het help een kind enorm als iemand het ijs breekt bij de eerste bezoekjes en zorgt voor een positieve en ontspannen sfeer.

Als ijsbreker ondersteun je bij de contactmomenten tussen ouder en kind. De eerste bezoekjes na een lange tijd elkaar niet gezien te hebben zijn vaak weer even wennen voor iedereen.

Het is dan heel fijn als zorgt voor wat afleiding. Door bijvoorbeeld voor te stellen om een spelletje met elkaar te spelen.

Als vrijwilliger ben je er voor het kind. Je lost de problemen niet op, maar je faciliteert en ondersteunt. En je treedt steeds wat verder terug.

Net zo lang totdat de ouders een goede omgangsregeling hebben afgesproken. Jouw ondersteuning duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Twee uurtjes per week of om de twee weken. Maximaal zes maanden.

In overleg met elkaar. Op doordeweekse dagen of in het weekend.

– Je woont in Den Haag of vindt het niet erg om hier naar toe te komen
Je bent iemand met een gezonde dosis levenservaring, sociaal vaardig en kunt goed luisteren
Je hebt zelf kinderen of je hebt ervaring met het opvoeden en omgaan met kinderen
Je bent iemand die niet snel oordeelt en open staat voor een ander
je bent (kind)vriendelijk, positief en betrouwbaar

ub! x Humanitas

Als ijsbreker word je vrijwilliger bij het project ‘Begeleide omgangsregeling’ van Humanitas Den Haag.

BOR is er voor gescheiden ouders met een of meer minderjarige kinderen van 0 tot 12 jaar in Den Haag die niet zelfstandig tot een omgangsregeling kunnen komen.

Coördinator Iris van koppelt en begeleid de vrijwilligers en gaat voor op zoek naar een de beste  passende match.

Als vrijwilliger volg je vooraf training. Voor alle vrijwilligers vraagt Humanitas ook een VOG aan (verklaring omtrent gedrag).

Een boost voor kind = een boost voor jezelf.

Met jouw inzet als verbindingsmaatje maak je een concreet verschil voor een kwetsbaar kind. Dat geeft zin en energie!

Verder zorgt Humanitas voor:

–  Persoonlijke begeleiding
–  Een luisterend oor. Je kunt altijd bij iemand terecht om ervaringen uit te wisselen of tips te vragen
Een voorbereidende training
Intervisie- en themabijeenkomsten
Contact met andere vrijwilligers
–
Persoonlijke ontwikkeling
–
Vergoeding van gemaakte kosten

Maak jij concreet hét verschil voor een kind van gescheiden ouders?

Laat via de button hieronder je gegevens achter. Dan neemt Iris van Humanitas zo snel mogelijk contact met je op om verder te praten!