Gezins
maatjes gezocht

Niet alle kinderen in Nederland krijgen thuis de aandacht die ze nodig hebben. Soms kunnen ouders, hoe graag ze ook willen, die steun niet bieden. En dat kan grote gevolgen hebben voor een kind. Dat is waar jij kunt helpen!

Door gezinsmaatje te worden, kun je een positieve verandering brengen in het leven van deze kinderen en hun gezin. Jouw aandacht brengt rust. Kleine moeite, groot verschil!

Waarom is jouw hulp nodig?

Opvoeden is een klus waar elke ouder zijn best voor doet, maar soms lijken de dagen te kort en de uitdagingen te groot. Van een peuter die z’n bordje negeert tot een baby die maar blijft huilen of een kind dat smeekt om meer aandacht – het kan overweldigend zijn.

Jonge, alleenstaande ouders en gezinnen met meerdere kinderen ervaren deze druk elke dag. Wanneer de stress zich opstapelt, is een beetje steun goud waard. Even je hart luchten of hulp krijgen bij de dagelijkse sleur kan wonderen doen.

Maar wat als je er alleen voor staat? Als je niemand hebt die je dat steuntje kan bieden. Wat als je er echt even niet meer uitkomt?

Als de druk lange tijd te hoog is, heeft dit ook gevolgen voor de emotionele en sociale groei van een kind. Daarom is het extra belangrijk dat ook deze ouders af en toe die broodnodige steun ervaren.

Een luisterend oor en helpende handen versterken de veerkracht van zo’n gezin. Met jouw inzet kunnen we samen ervoor zorgen dat ook zij zich gesteund voelen.

Zo kun jij helpen

Als gezinsmaatje kun je met een paar uur per week echt verschil maken.

Dat doe je door zowel ouders als hun kinderen te steunen. Met een luisterend oor en een beetje tijd en aandacht ben je al van grote waarde! 

Je denkt mee over opvoedvragen en gaat samen ontdekken waar je terecht kunt voor informatie in de buurt over opvoeden.

Of je biedt praktische hulp door bijvoorbeeld samen de kinderen van school te halen en naar de speeltuin te gaan. Door met kinderen een spelletje te doen, voor te lezen of aandacht te geven, kun je een positief voorbeeld geven aan ouders.

Als gezinsmaatje ben je iemand die support geeft en wekelijks langskomt voor een paar uurtjes gezelligheid. Met jouw steun en tips vindt een gezin straks zelf weer hun weg.

Met jouw aandacht en advies geef je een boost aan hun zelfvertrouwen. Zo help je concreet de ouder-kind band te versterken. En dat maakt verschil voor nu en voor hun toekomstkansen!

Brenda (56) maakt het verschil voor Aisha en Ilias als Gezinsmaatje

“Ik wist niet dat een paar uurtjes per week zoveel konden betekenen. Aïsha (3) en Ilias (1) genieten volop van samen boekjes lezen en buiten spelen.

Hun moeder ondergaat chemo, en hun vader kan door zijn gezondheid niet altijd actief zijn. Hun ouders vertelden me hoe mijn hulp hen rust en ademruimte geeft.

Het mooiste moment? Toen Aïsha me een tekening gaf en zei: ‘Jij bent mijn vriend.’

Vrijwilliger worden was de beste beslissing ooit – niet alleen voor hen, maar ook voor mij!”

Gezinsmaatje helpt jas dicht doen van meisje

Ub! x Humanitas x JGZ

Als gezinsmaatje word je vrijwilliger bij het project ‘Home-Start’.

Afhankelijk van de gemeente valt dit project onder Humanitas of JGZ. Beide organisaties helpen jaarlijks honderden gezinnen die tijdelijk even wat steun kunnen gebruiken. De teamleden van Home-Start zijn dan ook keien in het koppelen en begeleiden van gezinsmaatjes. 

Als vrijwilliger volg je vooraf een training. Voor alle vrijwilligers wordt door Humanitas of JGZ een VOG (verklaring omtrent gedrag) aangevraagd.

Michelle is Gezinsmaatje bij Emilia

'Ik ben gewoon een andere ouder die helpt en dat werkt.'

‘Het doet me denken aan de gesprekken met mijn buurvrouw vroeger, over hoe ik mijn kinderen opvoedde. Ik was alleen en zó blij dat ik gewoon met haar kon kletsen, haar kinderen waren net iets ouder. Die momenten waren goud waard. Nu geef ik diezelfde steun aan Emilia en haar gezin.

Elke week ga ik even langs voor een praatje over de kinderen en opvoeding. Ik zie haar groeien in haar zelfvertrouwen. En weet je wat mooi is? Ik ben geen expert die zegt hoe het moet, maar gewoon een andere ouder.’

Wie zoeken we?

  • Je woont in de omgeving van Delft, Den Haag, Lansingerland, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar of Zoetermeer. Of je vindt het niet erg om hier naartoe te reizen.

  • Je hebt ervaring met het opvoeden van kinderen en vindt het leuk om praktische opvoedtips te geven.

  • Je bent 18 jaar of ouder.

  • Je bent iemand die een gezonde dosis levenservaring heeft en goed kan luisteren.

  • Je bent (kind-)vriendelijk, positief en betrouwbaar.

Wat krijg jij als vrijwilliger?

Een flinke boost! Want goed doen, dat voelt goed en geeft zin en energie.

Verder zorgen Humanitas als JGZ voor:

  • Persoonlijke begeleiding.

  • Een luisterend oor. Je kunt altijd bij iemand terecht om ervaringen uit te wisselen of tips te vragen.

  • Inspirerende themabijeenkomsten

  • 1 keer in het jaar een vrijwilligersuitje

  • Een reiskostenvergoeding.

Chantal (45) is Gezinsmaatje bij alleenstaande moeder Farah

“Met een tweeling van 2,5 jaar en een derde kindje op komst was Farah constant ‘aan’. Ze wilde alles perfect doen en voelde zich vaak overbelast.

Tijdens onze gesprekken zag ik haar ontspannen terwijl ze haar zorgen deelde. Samen met de tweeling deden we spelletjes, en ik zag hoe ze opbloeiden.

Farah vertelde me dat mijn aanwezigheid haar rust en vertrouwen gaf.

Het is bijzonder te weten dat mijn tijd zo’n groot verschil maakt voor haar en haar gezin.”

Meer weten?

Maak jij concreet verschil voor een kind en zijn of haar gezin?

Laat via de button hieronder je gegevens achter. Dan neemt een collega van Home-Start zo snel mogelijk contact met je op om verder te praten!

Goed doen voelt goed!

Wij willen meer mensen zoals jij en ik in actie laten komen om kwetsbare kinderen te helpen. Jouw steun is onmisbaar!

Ub! maakt daarom helpen voor jou of jouw bedrijf heel simpel, praktisch en concreet.

Of het nu eenmalig is of voor vaker. Iedereen kan iets doen. Dus geef een kind én jezelf een boost. Want goed doen voelt goed!