Gezocht: maatje voor Jamal (7) en zijn moeder in Lansingerland
- Help kind en ouder
- Nederlands oefenen
- Helpen contact te maken
- 1 keer per week
Jamal en zijn gezin vluchtten een paar jaar geleden uit Syrië en bouwen hier een nieuw leven op.
Jamal wil gewoon meedoen. Een vriendje mee naar huis nemen, opgehaald worden door zijn moeder, net als de andere kinderen. Maar dat lukt niet, omdat zijn ouders het spannend vinden om contact te maken.
Wil jij dit gezin helpen die drempel over te stappen?
Waarom is jouw hulp nodig?
Voor de meeste kinderen is het normaal: na school een vriendje mee naar huis nemen of samen spelen. Maar voor Jamal gebeurt dat nooit.
Niet omdat hij geen vriendjes heeft – die heeft hij genoeg. Maar als hij vraagt of iemand kan komen spelen, zeggen zijn ouders nee. Niet omdat ze het niet willen, maar omdat ze niet goed weten hoe dat werkt. Ze vinden het spannend om contact te maken met andere ouders en worstelen met de taal.
Jamal zou het geweldig vinden als zijn moeder hem eens van school ophaalt. Maar voor haar voelt die stap te groot. En zonder dat extra duwtje in de rug, blijft Jamal aan de zijlijn staan.
Overleven is gelukt, meedoen nog niet
Jamal en zijn familie zijn gevlucht voor de oorlog in Syrië en proberen in Lansingerland een nieuw bestaan op te bouwen. Hun vier kinderen gaan naar school, spreken steeds beter Nederlands en doen hun best om mee te doen. Maar echt aansluiting vinden is moeilijk.
Zijn moeder wil niets liever dan er voor Jamal zijn, hem helpen, hem trots ophalen van school. Maar ze weet niet waar te beginnen. Ze heeft vooral contact met andere Syrische vrouwen en voelt zich onzeker in gesprekken met Nederlandse ouders.
Jij kunt het verschil maken. Met jouw hulp kan zijn moeder die eerste stap zetten. Een praatje maken op het schoolplein. Een andere ouder uitnodigen. Kleine dingen, maar voor Jamal en zijn gezin is het alles. Help je mee?
Zo kun jij helpen
Als maatje ben je er voor moeder én Jamal. Je helpt bij dagelijkse dingen die voor hen nog onbekend zijn.
Misschien ga je een keer mee naar school om Jamals moeder te laten zien hoe het werkt op het schoolplein en hoe ze contact kan maken met andere ouders.
Of je helpt haar bij het regelen van een speelafspraak, zodat Jamal eindelijk een vriendje mee naar huis kan nemen. Ook thuis kun je veel betekenen: samen een spelletje doen, voorlezen of gewoon praten over het leven in Nederland.
Kleine dingen voor jou, maar voor dit gezin van onschatbare waarde. Je hoeft geen expert te zijn. Een open houding en interesse in de ander maken al het verschil.
Wil jij Jamal en zijn moeder dat steuntje in de rug geven? Met een paar uurtjes per week verander je hun wereld!

Ub! x Humanitas
Als gezinsmaatje word je vrijwilliger bij het project ‘Home-Start’ van Humanitas.
Zij helpen jaarlijks tientallen gezinnen die tijdelijk even wat steun kunnen gebruiken. De teamleden van Humanitas Lansingerland zijn dan ook keien in het koppelen en begeleiden van gezinsmaatjes.
Als vrijwilliger volg je vooraf een training. Voor alle vrijwilligers wordt door Humanitas een VOG (verklaring omtrent gedrag) aangevraagd.
Mia (48) is Gezinsmaatje
'Nooit gedacht dat een kopje thee zoveel kon betekenen'
“Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar vanaf dag één voelde ik me welkom. Als ik langskom staat er altijd thee klaar en kreeg ik de lekkerste Syrische hapjes voorgeschoteld.
Ik help de moeder met kleine dingen—een speelafspraak regelen, oefenen met Nederlands in de supermarkt, meegaan naar school. Dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn, maar voor haar een enorme stap.
Het mooiste? Hoe snel ze groeide. Van twijfelend op het schoolplein staan naar zelf een praatje maken met andere ouders. Dat ik daar een klein beetje aan heb mogen bijdragen, voelt echt waardevol.”
Wie zoeken we?
- Je woont in de omgeving van Lansingerland. Of je vindt het niet erg om hier naartoe te reizen.
- Je spreekt goed de Nederlandse taal en vindt het leuk om hier iemand mee te helpen.
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je bent iemand die een gezonde dosis levenservaring heeft en goed kan luisteren.
- Je bent (kind-)vriendelijk, positief en betrouwbaar.
Wat krijg jij als vrijwilliger?
Een flinke boost! Want goed doen, dat voelt goed en geeft zin en energie.
Verder zort Humanitas voor:
- Persoonlijke begeleiding.
- Een luisterend oor. Je kunt altijd bij iemand terecht om ervaringen uit te wisselen of tips te vragen.
- Inspirerende themabijeenkomsten
- 1 keer in het jaar een vrijwilligersuitje
- Een reiskostenvergoeding.
Meer weten?
Maak jij concreet verschil voor Jamal en zijn moeder?
Laat via de button hieronder je gegevens achter. Dan neemt een collega van Home-Start zo snel mogelijk contact met je op om verder te praten!
Goed doen voelt goed!
Wij willen meer mensen zoals jij en ik in actie laten komen om kwetsbare kinderen te helpen. Jouw steun is onmisbaar!
Ub! maakt daarom helpen voor jou of jouw bedrijf heel simpel, praktisch en concreet.
Of het nu eenmalig is of voor vaker. Iedereen kan iets doen. Dus geef een kind én jezelf een boost. Want goed doen voelt goed!