Skip links

Een kind helpen met een plek in jouw gezin

Als er thuis geen veilige plek is, dan is het voor een kind soms beter om (tijdelijk) ergens anders te wonen. Maar waar ga je als kind dan heen? Als pleegouder kun jij het verschil maken door die veilige plek te bieden.

Ontvang meer informatie

Wist je dat er in Nederland 43.900 kinderen zijn die niet thuis wonen? Zij worden opgevangen op verschillende plekken. Van deze groep worden 23.000 kinderen opgevangen door een ander gezin. Dat noemen we pleegzorg.

Om ieder kind dat op een pleeggezin wacht groen licht te kunnen geven zijn er 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Soms voor een lange tijd, soms voor eventjes. Soms voor een paar dagen in de week of voor de hele week.

Open je wereld voor pleegzorg

Voor ieder kind is een stabiele thuissituatie van groot belang voor hun ontwikkeling. Als dat er thuis niet is dan is het soms beter om (tijdelijk) ergens anders te wonen. Het liefst in een ander gezin. Waar je de normale dingen van het gezinsleven meekrijgt. Maar helaas zijn er niet voldoende andere gezinnen op dit moment.

Samen kunnen we helpen. Want ieder kind verdient een plek om veilig op te groeien.

Er zijn misschien wel 100 redenen om geen pleegouder te worden. Maar die ene reden van jou om het wel te doen, maakt voor een kind een wereld van verschil. En weet je dat je op heel veel verschillende manieren al kunt helpen? Geef jij de toekomst van een kind groen licht?

Er is meer mogelijk dan je denkt

Er zijn verschillende manieren waarop jij je wereld kunt openen voor een pleegkind. Bekijk hieronder de verschillende vormen.

Veel kinderen zijn al geholpen als ze een aantal dagdelen of dagen per week worden opgevangen in een ander gezin. Soms door de week, anderen gaan tijdens de weekenden of vakanties ergens anders naartoe.

Die paar dagen, weekenden of weken geven ouders of de kinderen de ruimte om op te laden. Waardoor kinderen in hun eigen gezin kunnen blijven wonen.

Bij kortdurende opvang groeit een kind voor een periode van maximaal twee jaar bij een ander op. Het kind kan weer naar huis, als de situatie thuis is verbeterd. Of inmiddels oud genoeg is om op zichzelf te gaan wonen.

Kortdurende opvang kan ook starten vanuit een crisissituatie. Dan is de situatie thuis zo ernstig dat een kind meteen weg moet, bijvoorbeeld voor zijn eigen veiligheid.

Soms wordt duidelijk dat ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen. Dan blijft het kind bij een ander gezin wonen, vaak tot het volwassen is. De meeste kinderen die hulp nodig hebben, wonen langdurig bij een ander gezin.

logo open je wereld

Meer weten?

Samen met onze partner Open je Wereld geven je graag meer informatie over de wereld van pleegzorg.

Laat je gegevens achter en ontdek hoe de wereld van pleegzorg in elkaar zit. Ontvang een magazine met verhalen, luister naar een podcast met pleegkinderen en bekijk een video met pleegouders. Ook een ouder deelt zijn verhaal met jou.

Ontvang meer informatie

wake ub!open ub!join ub!

Over ub!

Wij willen meer mensen zoals jij en ik in actie laten komen om kwetsbare kinderen te helpen. Jouw steun is onmisbaar!

Ub! maakt daarom helpen voor jou of jouw bedrijf heel simpel, praktisch en concreet.

Of het nu eenmalig is of voor vaker. Iets tastbaars, een ervaring of in de vorm van tijd. Iedereen kan iets doen. Dus geef een kind én jezelf een boost. Want goed doen voelt goed!

lees meer over ub!


= een boost voor een kind.kleine moeite. groot verschil.goed doen voelt goed.samen hét verschil maken.

Om jou de best mogelijke ervaring op onze website te geven, maken we gebruik van cookies. Je privacy komt op de eerste plaats. Lees hier meer over in ons Privacy- en cookie beleid.