Skip links
Voorleesmaatjes gezocht

Gezocht: Voorleesmaatjes voor kwetsbare kinderen in Den Haag

In Den Haag hebben veel kinderen een taalachterstand, wat hun toekomstkansen ernstig beperkt. Zonder goede taalvaardigheid missen ze aansluiting op school en in de samenleving.

We zijn dringend op zoek naar enthousiaste voorleesmaatjes die een verschil willen maken in het leven van deze kwetsbare kinderen.

Voorlezen is niet alleen gezellig, maar het helpt kinderen ook met hun taalontwikkeling en stimuleert hun verbeeldingskracht.

Dus, heb jij wat uurtjes vrij en wil je iets betekenen voor een ander? Word voorleesmaatje en maak een wereld van verschil voor een kind dat wat extra steun nodig heeft.

Ja, ik wil helpen

Waarom is jouw hulp nodig?

80% van Nederlandse ouders leest hun kinderen niet of te weinig voor. Ook in Den Haag groeien veel kinderen op in een omgeving waar thuis weinig wordt voorgelezen. Dit heeft grote invloed op hun schoolprestaties.

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, verrijkt de woordenschat en verbetert het taalbegrip. Kinderen die worden voorgelezen, leren sneller lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen.

Essentieel voor hun toekomstkansen

Bij kinderen met een taalachterstand is jouw hulp essentieel. Hoe eerder een kind begint met taalontwikkeling, hoe beter. Op latere leeftijd is het veel moeilijker om een taalachterstand in te halen.

Als voorleesmaatje geef je kinderen persoonlijke aandacht, vergroot je hun woordenschat en maak je lezen leuk. Met jouw hulp krijgen kinderen de kans om hun taalvaardigheden te verbeteren en zelfvertrouwen op te bouwen.

Om welke kinderen gaat het?

We zoeken voorleesmaatjes voor kinderen van 2 tot 8 jaar uit kwetsbare gezinnen. Deze kinderen, ongeacht hun achtergrond, hebben een steuntje in de rug nodig.

Of het nu gaat om het leren van Nederlands of om kinderen die thuis weinig aandacht krijgen; jouw inzet als voorleesmaatje maakt een groot verschil.

Hoe kun jij helpen?

Als voorleesmaatje help je een kind door spelenderwijs de taal te oefenen. Voorlezen of samen naar de bibliotheek gaan en laten zien welke leuke boeken er allemaal zijn.

Je leest voor, voert gesprekken over de verhalen, en moedigt het kind aan om zelf te lezen. Digitale prentenboeken en educatieve apps kunnen ook helpen.. Zo maak je taal en lezen niet alleen leerzaam, maar ook leuk en gezellig.

Rolmodel

Je bent een rolmodel en een bron van inspiratie. Met jouw aandacht en enthousiasme help je een kind om zelfvertrouwen op te bouwen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Samen ontdekken jullie de magische wereld van verhalen.

Je werkt samen met het kind en de ouders om te bepalen wat het beste werkt. Je inzet helpt niet alleen het kind, maar geeft ook ouders de tools om hun kind te ondersteunen in taalontwikkeling. Jouw betrokkenheid maakt zo een blijvende positieve impact.

Hoe vaak?
Per week 1 uur bij een kind thuis en een uurtje voorbereiding. Voor een periode van 20 weken. 

Welke dagen?
In overleg.

Wie zoeken we?

– Je woont in Den Haag of vindt het niet erg om daar naar toe te reizen.
– Je spreekt vloeiend de Nederlandse taal.
– Je bent sociaal en vindt het leuk om voor te lezen of kinderen hier enthousiast voor te maken.
– Je bent creatief en vindt het leuk om spelenderwijs met taal om te gaan.
– Je bent 18 jaar of ouder.
– Je bent kindvriendelijk, positief en betrouwbaar.

ub! x Voorleesexpress

Als voorleesmaatje word je vrijwilliger bij onze partner de Voorleesexpress in Den Haag.

Voorleesexpress is een organisatie die landelijk actief is en al jaren vrijwilligers koppelt aan gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal.

Wat krijg jij als vrijwilliger?

Een boost voor kind = een boost voor jezelf. Want goed doen voelt goed!

Met jouw inzet maak je concreet verschil voor een kwetsbaar kind. Dat geeft zin én energie!

Verder krijg je van de Voorleesexpress:

– Persoonlijke begeleiding, met een vast aanspreekpunt.
– Een training vooraf.
– Een bibliotheekpas en toegang tot een app met allemaal tips en leuke materialen die je kunt inzetten om aan de slag te gaan
– Een luisterend oor. Je kunt altijd bij iemand terecht om ervaringen uit te wisselen of tips te vragen.

hart met oog zonder achtergrond

Meer weten?

Maak jij hét verschil voor een kind als voorleesmaatje? Laat je gegevens achter via de button hieronder. Dan neemt een collega van de Voorleesexpress zo snel mogelijk contact met je op!

Ja, ik wil helpen

wake ub!open ub!join ub!

Over ub!

Wij willen meer mensen zoals jij en ik in actie laten komen om kwetsbare kinderen te helpen. Jouw steun is onmisbaar!

Ub! maakt daarom helpen voor jou of jouw bedrijf heel simpel, praktisch en concreet.

Of het nu eenmalig is of voor vaker. Iets tastbaars, een ervaring of in de vorm van tijd. Iedereen kan iets doen. Dus geef een kind én jezelf een boost. Want goed doen voelt goed!

lees meer over ub!


= een boost voor een kind.kleine moeite. groot verschil.goed doen voelt goed.samen hét verschil maken.

Om jou de best mogelijke ervaring op onze website te geven, maken we gebruik van cookies. Je privacy komt op de eerste plaats. Lees hier meer over in ons Privacy- en cookie beleid.