Voorleesmaatjes gezocht

Gezocht: Voorleesmaatjes voor kwetsbare kinderen in Den Haag

In Den Haag hebben veel kinderen een taalachterstand, wat hun toekomstkansen ernstig beperkt. Zonder goede taalvaardigheid missen ze aansluiting op school en in de samenleving.

We zijn dringend op zoek naar enthousiaste voorleesmaatjes die een verschil willen maken in het leven van deze kwetsbare kinderen.

Voorlezen is niet alleen gezellig, maar het helpt kinderen ook met hun taalontwikkeling en stimuleert hun verbeeldingskracht.

Dus, heb jij wat uurtjes vrij en wil je iets betekenen voor een ander? Word voorleesmaatje en maak een wereld van verschil voor een kind dat wat extra steun nodig heeft.

80% van Nederlandse ouders leest hun kinderen niet of te weinig voor. Ook in Den Haag groeien veel kinderen op in een omgeving waar thuis weinig wordt voorgelezen. Dit heeft grote invloed op hun schoolprestaties.

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, verrijkt de woordenschat en verbetert het taalbegrip. Kinderen die worden voorgelezen, leren sneller lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen.

Essentieel voor hun toekomstkansen

Bij kinderen met een taalachterstand is jouw hulp essentieel. Hoe eerder een kind begint met taalontwikkeling, hoe beter. Op latere leeftijd is het veel moeilijker om een taalachterstand in te halen.

Als voorleesmaatje geef je kinderen persoonlijke aandacht, vergroot je hun woordenschat en maak je lezen leuk. Met jouw hulp krijgen kinderen de kans om hun taalvaardigheden te verbeteren en zelfvertrouwen op te bouwen.

Om welke kinderen gaat het?

We zoeken voorleesmaatjes voor kinderen van 2 tot 8 jaar uit kwetsbare gezinnen. Deze kinderen, ongeacht hun achtergrond, hebben een steuntje in de rug nodig.

Of het nu gaat om het leren van Nederlands of om kinderen die thuis weinig aandacht krijgen; jouw inzet als voorleesmaatje maakt een groot verschil.

Als voorleesmaatje help je een kind door spelenderwijs de taal te oefenen. Voorlezen of samen naar de bibliotheek gaan en laten zien welke leuke boeken er allemaal zijn.

Je leest voor, voert gesprekken over de verhalen, en moedigt het kind aan om zelf te lezen. Digitale prentenboeken en educatieve apps kunnen ook helpen.. Zo maak je taal en lezen niet alleen leerzaam, maar ook leuk en gezellig.

Rolmodel

Je bent een rolmodel en een bron van inspiratie. Met jouw aandacht en enthousiasme help je een kind om zelfvertrouwen op te bouwen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Samen ontdekken jullie de magische wereld van verhalen.

Je werkt samen met het kind en de ouders om te bepalen wat het beste werkt. Je inzet helpt niet alleen het kind, maar geeft ook ouders de tools om hun kind te ondersteunen in taalontwikkeling. Jouw betrokkenheid maakt zo een blijvende positieve impact.

Per week 1 uur bij een kind thuis en een uurtje voorbereiding. Voor een periode van 20 weken.

In overleg.

– Je woont in Den Haag of vindt het niet erg om daar naar toe te reizen.
– Je spreekt vloeiend de Nederlandse taal.
– Je bent sociaal en vindt het leuk om voor te lezen of kinderen hier enthousiast voor te maken.
– Je bent creatief en vindt het leuk om spelenderwijs met taal om te gaan.
– Je bent kindvriendelijk, positief en betrouwbaar.

ub! x Voorleesexpress

Als voorleesmaatje word je vrijwilliger bij onze partner de Voorleesexpress in Den Haag.

Voorleesexpress is een organisatie die landelijk actief is en al jaren vrijwilligers koppelt aan gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal.

Een boost voor kind = een boost voor jezelf. Want goed doen voelt goed!

Verder krijg je van de Voorleesexpress:

– Een training vooraf.
– Een bibliotheekpas en toegang tot een app met allemaal tips en leuke materialen die je kunt inzetten om aan de slag te gaan

Maak jij hét verschil voor een kind als voorleesmaatje? Laat je gegevens achter via de button hieronder. Dan neemt een collega van de Voorleesexpress zo snel mogelijk contact met je op!